Ręcznie robiony alembik miedziany (charentais), w swojej powiększonej wersji służący do destylacji koniaku, kalwadosu, wcześniej (przed pojawieniem się kolumn półkowych) także whisky, oraz częściowo armaniaku.
Pojemność kotła jest różna w zależności od potrzeb i waha się od 5litrów do 500 litrów! Najmniejsze alembiki są umieszczane na drewnianej podstawie.
Ten model alembika posiada 3 części;
- kocioł, wyposażony w kapitel(deflegmator) i łabędzią szyję,
- zbiornik środkowy,
- chłodnicę.
Dużą zaletą tego modelu jest środkowy zbiornik, w którym następuje wstępne podgrzanie nastawu. Istnieje w ten sposób możliwość wykorzystania alembika do destylacji ciągłej.
Pod koniec procesu, kiedy w kotle głównym nie ma już alkoholu, powoli opróżniamy kocioł przez zawór spustowy, uzupełniając natychmiast ubytek podgrzanym wcześniej nastawem ze środkowego zbiornika. Następnym krokiem jest uzupełnienie środkowego zbiornika nową, zimną porcją wina/nastawu/zacieru.
Można tak bez końca, co sprawia że ten mały model jest w stanie uporać się z niekoniecznie małymi ilościami.