Alembiki Miedziane

Instrukcja użytkowania destylatorów miedzianych typu Alembik.

Instrukcja użytkowania destylatorów miedzianych typu Alembik.

Instrukcja użytkowania destylatorów miedzianych typu Alembik.

Wieloletnie doświadczenie i wiedza naszych rzemieślników oraz zastosowanie najlepszych materiałów pozwalają nam zaproponować produkty o najwyższej, jakości i doskonałym wyglądzie. Wszystkie nasze destylatory wytwarzane są z miedzi, ponieważ jest ona najlepszym materiałem do produkcji destylatorów, szczególnie pod względem swojej kowalności oraz doskonałej przewodności cieplnej, która ułatwia przewodzenie ciepła w kotle oraz chłodzenie w wężownicy. Dodatkowo, użycie miedzi wspomaga absorpcję siarki, jej związków oraz drożdży powstających w procesie fermentacji, których obecność w destylowanych produktach jest niepożądana i powoduje powstawanie nieprzyjemnych zapachów.

Miedź pozwala także na ograniczenie ilości zanieczyszczeń biologicznych i utrzymanie słodkiego smaku destylatu.

Czyszczenie i bieżąca obsługa

W przypadku pierwszego użycia miedzianego alembiku należy przeprowadzić proces destylacyjny z użyciem wody – ma to na celu usunięcie wszelkich zanieczyszczeń powstałych w procesie produkcji destylatora. Aby zapewnić wieloletnią eksploatację alembiku, należy zachować go w czystości tak jak w przypadku innych urządzeń i wyposażenia. Jeżeli alembik jest używany sporadycznie, to należy go dokładnie wyczyścić przez odstawieniem i kolejnymi destylacjami – w przypadku krajów Półwyspu Iberyjskiego ma to miejsce po zakończeniu żniw. Proces czyszczenia usuwa wszystkie szkodliwe substancje odkładające się na ściankach alembiku od zbiornika po wężownicę. W celu oczyszczenia alembiku należy przeprowadzić destylację mieszanki mąki żytniej oraz wody w proporcji: 50% pojemności destylatora wypełniamy wodą, a 5% mąką żytnią.

 

Przed rozpoczęciem destylacji czyszczącej, należy się upewnić, czy szyjka (Swan Neck) oraz wężownica nie są zatkane. Po założeniu hełmu alembiku należy uszczelnić wszystkie łączenia za pomocą mąki żytniej lub popiołu.

Jeżeli alembik jest często używany, to destylacja czyszcząca z wykorzystaniem mąki nie jest konieczna i proces czyszczenia można przeprowadzić z wykorzystaniem samej wody.

W procesie użytkowania alembiku, wykorzystywana do jego budowy miedź utlenia się i powoduje jego ciemnobrązowe zabarwienie. W celu wyczyszczenia jego zewnętrznej części, zalecamy tradycyjne metody takie jak wełna stalowa, woda oraz mydło. Po wyczyszczeniu spłukać czysta wodą z białym materiałem (np. gipsem wykorzystywanym w budownictwie).

 

Jeżeli alembik będzie wykorzystywany do produkcji olejków eterycznych, to prosimy o zwrócenie uwagi na siadanie olejków oraz tworzenie się skorupy na ścianach zbiornika i rur. Prosimy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu wszystkich elementów destylatora ciepłą woda w celu usunięcia tłuszczu, w szczególności rurki kondensacyjnej, gdyż po pewnym czasie może dojść do jej zablokowania.

 

Należy zaznaczyć, że alembiki wykorzystywane do wytwarzania olejków eterycznych nie powinny być wykorzystywane do destylacji alkoholu, ponieważ w miarę upływu czasu miedź zostanie przesiąknięta olejkami i spowoduje zanieczyszczenie destylatów oraz w skrajnych przypadkach ich niezdatność do spożycia.

Środki Bezpieczeństwa

Podczas produkcji destylatów należy przedsięwziąć niezbędne środki bezpieczeństwa:

Upewnić się, że miejsce, w którym będzie wytwarzany destylat, nadaje się do takich celów, jest czyste i dobrze oświetlone oraz posiada odpowiednią wentylację ze względu na pary uwalniane w procesie destylacji.
Przed rozpoczęciem destylacji należy upewnić się, że rurki nie są zatkane – może to spowodować wytworzenie zbyt wysokiego ciśnienia. Nie należy również zbyt mocno ściskać hełmu, gdyż elementy zatykające rurkę mogą się podnieść. Przed rozpoczęciem właściwej destylacji zalecamy przeprowadzenie destylacji czyszczącej

W przypadku zauważenia wycieków na łączeniach destylatora, do uszczelnienia należy użyć mąki żytniej lub pszennej zmieszanej z wodą.

Nie należy wypełniać destylatora nadmierną ilością płynu. Należy kontrolować źródło ciepła, ponieważ zbyt wysoka temperatura może spowodować wypływ płynu z alembiku i zatkanie rurek. Zaleca się wypełnienie alembiku materiałem do destylacji do ¾ jego pojemności. Należy także zwracać uwagę na poziom wody w kotle – ma to duży wpływ na przebieg procesu destylacji.

Prosimy pamiętać o utrzymywaniu odpowiedniej temperatury – zbyt wysoka temperatura spowoduje długotrwałe zagotowanie się zawartości alembiku. Temperatura musi być regulowana w taki sposób, aby zawartość alembiku gotowała się możliwie jak najwolniej i dlatego po zagotowaniu się zawartości należy zmniejszyć ilość dostarczanego ciepła.

Należy sprawdzać poziom wody w rurce kondensacyjnej (wężownicy) i utrzymywać możliwie najniższą temperaturę wody w wężownicy.

Prosimy o rozwagę i ostrożność podczas procesu destylacji.

Aktualności

Alembik do WhiskeyAlembik do Whiskey

Prezentujemy nowość na Polskim rynku - Alembik do Whiskey

Alembik Miedziany do koniaku CharentalAlembik Miedziany do koniaku Charental

Ręcznie robiony alembik miedziany (charentais), w swojej powiększonej wersji służący do destylacji koniaku, kalwadosu, wcześniej (przed pojawieniem się kolumn półkowych) także whisky, oraz częściowo armaniaku. 

Polityka cookiesPolityka cookies

Niniejsza Polityka dotyczy plików "cookies" i odnosi się do stron internetowych, których operatorem jest strona internetowa www.alembiki-miedziane.pl, dostępna pod adresem http://www.alembiki-miedziane.pl (zwanych dalej: „

Alembiki Miedziane Alembiki Miedziane

Ręcznie wykonany alembik miedziany inspirowany starą mauretańską tradycją, powszechnie używany na Półwyspie Iberyjskim i w Europie. Wszystkie elementy alembika są lutowane miedzią lub mosiądzem, bez

InformacjeInformacje

Informacje o alembikach miedzianych